Seninle çalışmak beni deli ediyor

s2Tony Soprano (mafya babası) kendisine ihanet  eden son kişiyi vurmadan önce ne demiş biliyor musunuz? “Bakın size ne yapmama sebep oldunuz?”

Bir başkasının davranışı bizi üzdüğünde gösterdiğimiz en normal tepki, suçu bu kişinin tutumunun üzerine atmaktır. Bir çok durumda gayet anlamlı bir davranıştır bu… Kötü maksatlı ofis dedikoduları, iş bilmeyen çalışma arkadaşı, beceriksiz bir müşteri telefonunu kendimize yapılmış hakaret olarak algılarız. Fakat bu haksızlıktan dolayı duyduğumuz öfke hiç bir çözüm getirmez. Aslında tepkimizi değiştirebilirsek, hayatımızı değiştireceğiz.

“Seninle Çalışmak Beni Deli Ediyor” adlı kitapta okudum; İş yerinde sürekli birine veya bir şeye çok olumsuz duyugular besliyorsanız kancalanmış olurmuşsunuz. Ve doğal olan bu duygusal tepkilerimizi değiştirdiğimizde kancadan kurtulmuş oluyoruz. İyi güzel de, nasıl?

Kitap, bunun 4 adımdan ibaret olduğunu söylüyor. Öncelikle FİZİKSEL AÇIDAN kancadan kurtulmalıyız. Yani derin nefesler, öfkeyi dindirmeler gibi, İkinci adımda, zihnen kancadan kurtulmalıyız, yani, karşısındakinin davranışı konusunda eyleme geçip, sinmeyeceksiniz bunu düşünecek ve kendinizi toparlayacaksınız Üçüncü adımda, sözlü olarak kancadan kurtulacaksınız, sakin, kibar ama karşınızdakine yanlışını hissettirecek ve sonra da bir iş aleti ile mesela mail ile bu kancadan kurtulmanın son adımını da gerçekleştirebilir mişiz.

Mesela, bir toplatıda sizin fikrimizi kendi fikri olarak lanse eden X kişinin söylediklerini duyduğumuzda, kızarıp bozarıp öfkelendiğimizde etraftaki hiç bir şeyi duymadan sadece onu öldürmeğe odaklandığımız çok olmuştur. İşte bu durumda önce fiziksel olarak kendimizi sakinleştirerek ilk kancadan kurtulduktan sonra, bu davranış karşısında sinmeyeceğimizi kendimize söyleyerek ikinci kancadan da kurtulabiliriz. Sonrasında mesela X kişi toplantıda hala fikrimizi anlatırken araya girip “bunu ilk X ile paylaştığımda ben de çok heyecanlanmıştım” diyebilir ve en son olarak bir mail ile “bu fikrimin sizler tarafından heyecanla karşılanmasından çok memnunum, fikri geliştirmek için sizinle çalışmaktan memnun olacağım” diyebilirsek eğer işte o zaman tüm kancalardan kurtulmuş olabiliriz.

Kancalara takılmadan huzurlu günler dilerim…

Share Button