Kariyerinin başında olanlara küçük notlar…

Üniversitede misiniz, o zaman bir miktar geç kaldınız. Eğer istemediğiniz bir bölümde okuyorsanız fırsatınız varsa, finansal kaynaklarınız yeterli ise, hemen istediğiniz bölüme doğru kayın. Ya da, bulunduğunuz bölüm ile istediğinizi bir araya getirecek meslekleri soruşturun.
İstediğiniz bölümde iseniz çok şanslısınız demektir. Hayat size baştan gülmüş. Bu ayrıcalığı iyi değerlendirin.
Peki üniversitede neler yapıyorsunuz? Size tavsiyem öncelikle, insan biriktirmeniz…
Evet yanlış anlamadınız, ona buna küsmeyin, herkes ile irtibatınız olsun. Kiminle, ne zaman nerede karşılaşacağınız hiç belli olmuyor. Hele ki, aynı bölümdeki arkadaşlarınızla….
Sonra mutlaka, elde ettiğiniz bilgiler ile, neler yapabileceğinizi araştırın. Artık hayat eskisi gibi değil, internet, sektörlere özel dergiler, okullarınızın kulüpleri, eş, dost akrabanıza, meslekler hakkında bilinenleri sorabilirsiniz aman dikkat, yanlış bilgilendirmeler için, öğrendiklerinizi bir de diğer kaynaklardan kontrol ediniz.
Eh tüm bunları yapacaksınız iyi hoş da, siz kimsiniz?
Beyaz bir kağıdı alın önünüze, tam ortadan yukarıdan aşağı, bir de sağdan sola çekin bir çizgi… Oluşturduğunuz karelerin birine BEN KİMİM yazın.
Yanındaki kareye, NE YAPMAK İSTİYORUM yazın
sonraki kareye HEDEFİM NE ve
dördüncüye de, BU HEDEFE NASIL ULAŞACAĞIM diye yazın kocaman kırmızı harflerle…
Ve başlayın BEN KİMİM karesinden…
Hangi bölümde okuyorum, yabancı dilim var mı, bilgisayar bilgim nedir –öyle facebook, twitter, internet falandan bahsetmiyorum, excel, word, power point gibi iş için kullanacağınız bilgisayar bilginizden bahsediyorum- kapalı ortamda mı çalışmayı severim, açık hava insanı mıyım, uzun saatler çalışabilir miyim, bu uzun saatlerden daha uzun saatler çalışabilir miyim, hafta sonu, gece-gündüz benim için fark eder mi, seyahat edebilir miyim, sigarayı bırakabilir miyim, oturup bütün gün bilgisayar başında iş yapabilir miyim, yoksa insanlarla konuşmam mı lazım, ben kimim?
NE YAPMAK İSTİYORUM
Kim olduğunuzu gördünüz, oldukça şeffa bir değerlendirme yaptığınızı varsayalım peki, siz ne yapmak istiyorsunuz?
Dedeleriniz gibi, bir kuruma girip yıllar boyu aynı kurumda kalmak istiyor olabilirsiniz, ya da, girişimci özelliğinizi kullanıp bir iş kurmak isteyebilirsiniz, belki de, okulda kalıp, öğrenciler yetiştirmek isteyebilirsiniz, ne yapmak istediğinizi netleştirmediğiniz sürece, hedefinizi ve yolunuzu çizemezsiniz.
Mutlaka ne yapmak istediğiniz ile ilgili bir kararara varmak zorundasınız.
HEDEFİM NE
İşte bence en güzel ve aynı zamanda cevabı en zor kare…
Hedefim ne?
Şan şöhret sahibi olmak istiyorum, hayır şirket sahibi olmak istiyorum, büyük bir şirkette CEO olmak istiyorum, çok zengin olmak istiyorum, konumda duayen olarak anılmak istiyorum, görenler beni parmakla göstersin, herkes beni tanısın istiyorum, kafe açayım, yok bütün gün oturup grafik çizeyim, hayır ben aslında bilgisayarın tuşunu bile görmek istemiyorum, en iyisi, en iyisi evet en iyisi sizin için ne?
Hedefim ne? Bu yolculuğa çıkacağım ama nereye gideceğim, benim için son durak diyebileceğim durak nasıl bir yer olmalı?
Bunun tanımını yapıp bir de zaman sınırı koydunuz mu, işte size kendinizle girebileceğiniz bir iddia…Var mısınız, bir iddiaya?
Bakalım hangi siz, kazanacak?
Tamam iyi diyorsunuz da, bunu NASIL yapacağım dediğinizi duyuyorum merak etmeyin.
Tavsiyem olmak istediğiniz yerin, tüm bilgi, beceri, deneyim, yetkinlik ne gerektiriyorsa, gerektirdiği tüm incelikleri araştırıp yazın.
CEO olmak istiyorsanız, iyi bir ingilizce mesela, ya da liderlik, problem çözme, gibi bir çok yetkinliğe ihtiyacınız var.
Veya belirlediğiniz konuda duayen olup, o konuda size gelinmesini istiyorsanız, belirlediğiniz uzmanlık alanında derinlemesine inmeniz araştırma yapmanız gerekir. O konu ile ilgili tüm yayınları takip etmeniz ve bazı dernek, kulüp vs’lere abone olmalısınız.
Ya da doktor olmak isteyenleriniz varsa, hayatın tamamının bir okul olduğunu ve hep okumanız gerektiğini hiç unutmayın. Aynı avukat olmak isteyenler gibi…
Haydi bakalım kolları sıvayın…
İddianızı seçin…

Share Button