Kararlarımı Sorgulamak Haddine mi Düşmüş?

Birim müdürüm yaşlanıyordu, beni onun yerine getirmek için işe aldıklarını ben çok sonradan fark ettim ama birim müdürüm daha ilk günden beri hissetmişti bunu.

Bana iş ile alakası olmayan işler verirdi. Unvanım ve görevim gereği yönetim toplantılarına da katılırdım. Toplantılara neden geldiğimi, sorardı. “Ben sana toplantıda senin yapman gereken karar çıkarsa bildiririm gelme” derdi. Çok basit nedenlerle beni azarlardı. Hatta bir keresinde, yine bir yönetim toplantısında, yönetim kurulunun önünde beni azarladı, “hazırladığım raporun yanlış olduğunu bu nedenle bu toplantıda bu raporu gündeme getirmeyeceğini” söyledi. O sırada “nedir yanlış hemen düzelteyim” falan gibi bir şeyler geveledim ama diğer yöneticiler “neyse o zaman biz gündemin diğer maddesine bakalım” dediler. Ancak toplantı sonrası neyin yanlış olduğunu sorduğumda, bana “sayfaları soldan değil de sağdan zımbaladığımı” söyledi.

Bir gün, sabah geldiğimde odama yeni alınan bir dolabın, masamın arkasına geçemeyeceğim şekilde koydurduğunu öğrendim. Ben de tam masamın arkasındaki boşluğa çektirdim dolabı. İçeri girdiğinde bana avazı çıktığı kadar bağırdı. Onun kararlarını sorgulayamazmışım, “nasıl olur da onun emirlerine karşı çıkar ona sormadan onun verdiği kararı değiştirirmişim?”. Ben daha fazla bağırmasın diye odadan dışarı çıktım. Bizim şirketin diğer çalışanları açık ofiste çalışıyorlardı. Arkamdan gelerek, hepsinin ortasında bana “bu akşam ya sen gideceksin bu şirketten ya da ben” diye bağırdı. Ben de “ben bir yere gitmiyorum” diyerek tekrar odama girdim ve kapıyı kapattım.

Direkt olarak genel müdürün odasına gitti. Bunu biliyordum, genel müdür beni severdi hemen genel müdüre telefon ettim, çıkan sorun için özür diledim ve “o beni şikayet ederken ben de yanınızda olmak isterim müsaade ederseniz” dedim. “Gelmene gerek yok, ben hallederim merak etme”, dedi.

Yıllarca böyle çalışmak zorunda kaldım. Ne yapsam kabahatli idim. İtiraz ediyorum, zıtlaşmakla suçlanıyorum. “Nasıl isterseniz” diyorum, alay etmekle suçlanıyorum. Susuyorum, fikri olmayan aptal muamelesi görüyorum.

Bu son olaydan bir kaç ay sonra, genel müdür onu fiziksel olarak işten ayırdı. Artık şirkete gelmiyordu danışman olarak devam ediyordu, beni de kendine bağladı.

Share Button