İnsan kaynaklarında tecrübe kazanmanın yolları…

İnsan kaynakları çok geniş bir alandır. İnsan kaynakları uzmanları ücret ve bordro yönetimi, sosyal haklar, iş güvenliği, işe alma, işten çıkarma, performans ve yetkinlik geliştirme, eğitim, terfi ve şirket genelinde iletişim geliştirme programları hazırlarlar. Bu kapsamda, çok fazla ve farklı süreçleri içeren disiplinler mevcuttur. Bu nedenle de, insan kaynakları uzmanları, bu süreçlerden ihtiyaçları olan birinde kariyer yapmak isteyen veya alanında uzman kişilere ihtiyaç duyarlar.

Ben de burada, insan kaynaklarında kariyer yapmak isteyenler için bir takım ip uçları vermeye çalışacağım.

Öncelikle, bir insan kaynakları departmanında stajyer olarak çalışmak için girişimde bulunun.

Staj, belli bir alanda deneyim kazanmak için özellikle önemlidir. Bir çok uzmanın ilk basamağı stajdır. İnsan kaynakları departmanlarının idari işleri bir hayli fazla olduğundan, temelden başlamak için iyi bir yoldur. Bir çok geniş çaplı insan kaynakları depatmanı için de, stajyerlerden yardım almak, çok kullanılan bir yoldur.

Staj yaparken, fotokopi bile çekiyor olsanız, neyin fotokopisini çektiğinizi ve neden o fotokopiyi çektiğinizi bilin. Unutmayın bir süre sonra siz de, o evrakların fotokopilerini çektireceksiniz.

Staj esnasında, içerideyken iş imkanı bulmak daha kolay olur. Çalışanı olduğunuz şirketin insan kaynaklarının herhangi bir sürecinde kadroya girmek için fırsatları kollayın. İnsan kaynakları üst düzey çalışanları ile irtibatta olun, kendilerine yardım edip edemeyeceğinizi sorun.

Gizli bilgileri içeren süreçler dışında, onlara yardımcı olursanız, insan kaynakları deneyimini kazanmanız mümkün olacaktır. Ve elbette, şirketin süreçleri hakkında da daha fazla bilgi edinme fırsatını da yakalamış olacaksınız.

Eğer, insan kaynaklarının bir departmanında çalışıyorsanız, diğer departmanlara da gönüllü yardımda bulunun. Örneğin, ücret yönetimi departmanında çalışıyorsanız, belirli dönemlerde işe alım departmanına da yardımda bulunabilirsiniz. Böylece yetkinliklerinizi ve kariyerinizi geliştirme fırsatı bulabilirsiniz.

Kâr amacı gütmeyen bir organizasyonda gönüllü olun. İnsan kaynakları uygulamaları ile ilgili gönüllü çalışmalara katılın, araştırmalar yapın.

Eğer, insan kaynakları deneyimi kazanmak için ücretsiz olarak çalışmaya istekli iseniz, gönüllü çalışma size üst seviyede deneyim kazanmanıza yardımcı olabilir ve hatta bu alandaki ağınızı genişletmenize ciddi olarak katkıda bulunur.

Başta, insan kaynaklarında idari destek işi düşünün. Çünkü insan kaynaklarında evrak işi ve bu konuda istihdam edilen personel sayısı oldukça fazladır. Bir çok insan, insan kaynakları alanına giriş seviyesi olarak, kağıt evrak işi ile başlamaktadır. Fakat bu alanda çalışırken aynı zamanda kendini geliştiren kişilerin terfi etme şansları oldukça yüksek olmaktadır.

Birçok insan kaynakları yöneticisi kariyerlerine; dosya düzenleme ve takipçiliğinden başlamışlardır.

Bir ajans için çalışabilirsiniz. Bir çok ajans insan kaynakları alanında geçici olarak personel barındırmakta ve gerektiğinde, anlaşma yaptıkları şirketlere bu kişileri belirli zamanlar için, yönlendirmektedirler. Bu tür dışarıdan eleman tedarik eden firmalar; anketler, işe alımlar, yoğun mülakatlar, belirli proje zamanlarında ihtiyaç duydukları insan kaynaklarının bir çok sürecinde destek olacak eleman yerleştirmesi yapmaktadırlar. Bu tür firmalara katılarak, insan kaynaklarını her sürecinde farklı şirketlerin farklı süreçlerini deneyimle fırsatı yakalayabilirsiniz.

İnsan kaynakları profesyonellerinin yer aldığı bir organizasyona katılın. Diğer insan kaynakları profesyonelleri ile bir organizasyona üye olmak, aynı ağın içerisinde yer almak, giriş seviyesi fırsatları bulmanıza yardımcı olacaktır. Bir çok açık pozisyon için ilan verilmez ama ağızdan ağıza yapılan aramalar sonucu bu pozisyonlar doldurulur. İnsan kaynakları alanında profesyonel bir derneğe katılın, toplantılara katılım gösterin. Böylece düzenlenen ağ etkinlikleri sırasında pozisyonları doldurabilecek yetkiye sahip kişiler ile tanışma fırsatı bulun. Akıllarında kalmak için, düzenli olarak iletişim kurun.

Çoğu insan kaynakları organizasyonları yıllık konferanslar, seminerler, kongre ve zirveler düzenler. Bu etkinlikler insan kaynakları profesyonelleri ile tanışmak ve onları kazanmak için mükemmel fırsatlar oluşturur. Elbette, insan kaynakları alanında edineceğiniz ek bilgiler de artı değer yaratacaktır.

Sürekli gelişim için çaba gösterin. Günümüzde, her dalda olduğu gibi, insan kaynaklarında da, sürekli bir gelişim ve değişim vardır. Bunlardan geri kalmamak, her daim bilgi sahibi olabilmek için sürekli okuyun, eğitimlere katılın ve kendinizi geliştirin.

İnsan kaynakları uzmanları ile dijital ortamda iletişim ağınızı güçlendirin. İnsan kaynakları alanında bir çok blog, facebook ve linkedin grupları bulunmaktadır. Bunlara üye olun. Hem uzmanlığınızı geliştirmeniz açısından yardımcı olacaktır, hem de sektörden uzak kalmayacaksınızdır. İnsan kaynakları profesyonellerinin gelişmeler hakkında görüşleri, yorumları, yazıları sizin de gelişiminizi sağlayacaktır.

İnsan kaynaklarının farklı disiplinlerine karşı açık olun. İnsan kaynakları, alanlarında geniş bir alt kümeye sahip bir meslektir. Birçok insan kaynakları profesyoneli bu alanlardan birinde kariyerlerini sürdürür ve tamamlarlar. Fakat kariyerinde ilerlemeyi düşünenler için, her boyutunu incelemek gerektiği açıkca görülmektedir. Özellikle her bir disiplinin diğerinden beslendiğini düşünürsek, dişlilerin çalışma metodolojisini kavrayabilmek için, diğer insan kaynakları disiplinlerini de detaylı bir şekilde öğrenmekte fayda vardır.

Share Button